Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

2 Απριλίου- Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου

Αυτή την εβδομάδα την αφιερώσαμε σε δραστηριότητες γύρω από το παιδικό βιβλίο.
Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα (Πρωταπριλιά) γιορτάζοντας το μεγάλο "ψευτη" της οικογένειας των παραμυθιών , τον Πινόκιο. Κατασκευάσαμε λοιπόν μια μαριονέτα. 



 
 

Ανήμερα της Παγκόσμιας μέρας παιδικού βιβλίου ήρθαμε στο σχολείο ντυμένοι ως ήρωες παραμυθιων. Κάθε παιδί διάλεξε όποιον ήρωα ήθελε και ζωντάνεψε το παραμύθι του!Χρησιμοποιήσαμε μάσκες και ιδέες για τις μεταμφιέσεις μας  που μπορείτε να δείτε εδω

Το λιοντάρι από το Μάγο του Οζ, μια Κοκκινοσκουφίτσα, ο Τζακ από το Τζακ και η φασολιά και η πριγκίπισσα από το Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος!
 
Δυο φασολιές από το Ο Τζακ και η φασολιά,η μητριά της Χιονάτης, η Ντόροθι από το Μάγο του Οζ και ο Πινόκιο!
 
Η Γκρέτελ από το Χάνσελ και Γκρέτελ, ο Ρομπέν των δασών, η μαμά κατσίκα από το Ο λύκος και τα 7 κατσικάκια και ακόμα μια Κοκκινοσκουφίτσα!
 
Ένα παραδείσιο πουλί, ο Μιχάλης μας , η γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας και ο Όλιβερ Τουίστ!

Μετά την παρουσίαση κάθε ήρωα , διαλέξαμε 4 παραμύθια και φτιάξαμε πίνακες αναφοράς βρίσκοντας λέξεις που να θυμίζουν καθένα από τα παραμύθια που διαλέξαμε. Έπειτα , ενώσαμε λέξεις και ζωγραφιές και φτιάξαμε απίθανες αφίσες για καθένα από τα 4 παραμύθια (όσες και οι ομάδες μας). Δυστυχώς ξέχασα να τις φωτογραφίσω.

Στη συνέχεια (θέλοντας να συνδέσουμε και τα μαθηματικά με την ημέρα- ανυπόφορη δασκάλα!!!) βάλαμε στη σειρά ανακατεμένες εικόνες από τα παραμύθια : Η κόκκινη κοτούλα και Ο Μπισκοτένιος (γνωστό και ως Το τηγανόψωμο) ώστε να αφηγούνται σωστά την ιστορία.




Ακόμη φτιάξαμε σελιδοδείκτες αφιερωμένους στην ημέρα.


Τέλος,  διαβάσαμε το παραμύθι " Ο Παραμυθοράφτης" της Βιολέτας Σολιδάκη.  (για την ακρίβεια ακόμα το διαβάζουμε , γιατι μας πέσανε πολλά αυτή την εβδομάδα!)


Άλλες δραστηριότητες (που δεν προλάβαμε λόγω πίεσης χρόνου και φορτωμένου προγράμματος)

 

Οι τίτλοι παραμυθιών για το παιχνίδι αντιστοίχισης (που ομολογώ πως μάλλον ταιριάζει περισσότερο σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά)

 

Δαχτυλόκουκλες για κουκλοθέατρο και αφήγηση του παραμυθιού "Τα 3 γουρουνάκια"

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου